alergie
Alergie
Organismus malého dítěte je velmi zranitelný. Jednou z
nepříjemností, které můžou vaše děťátko postihnout, je alergie - na
pyly, prach nebo zvířata. Zvlášť zákeřná je alergie na potraviny, která
se projevuje přecitlivělostí organismu na určité látky ve stravě,
například bílkoviny.
Vznik alergie je dán genetickými predispozicemi, ale nezanedbatelný je i vliv životního prostředí.
Vy však můžete své děťátko před alergií chránit, a to podáváním správné stravy.
Alergie
Nejdůležitější pro miminko je vaše mateřské mléko, se kterým děťátko
vstřebává složky, které podporují jeho zdravý růst. Mateřské mléko
obsahuje jen velmi málo látek, které by mohly Vašemu děťátku ublížit.
Minimální množství alergenů připravuje jeho tělíčko na to, aby mohlo
samo takové protilátky následně vytvářet.
Snížit alergeny v mateřském mléce jde vaší vyváženou stravou. Snažte se
omezit příjem alergenů, a to zejména mléka, ořechů, sóji, ryb a
mořských plodů, vajec, citrusových plodů a čokolády. Přesto dbejte na
co nejplnohodnotnější stravu - vypouštění některých složek potravy má
totiž za následek nedostatečný přísun důležitých látek, zejména
vápníku, jódu a vitaminů. O případném používání potravinových doplňků
se poraďte se svým lékařem.
Někdy se alergie kříží - často bývá spojena alergie na mléčnou a
vaječnou bílkovinu s celiakií - alergií na lepek. Jídelníček vašeho
miminka je tak značně ochuzený. Podobně problematické jsou takzvané
křížené alergické reakce nebo alergie spojené s diabetem. Abyste svému
miminku dopřála vše důležité a pro vývoj nezbytné, navštivte pediatra
nebo nutričního terapeuta. Ten vám poradí, jak jednotlivé potraviny
nahrazovat. Sestaví vašemu miminku vhodný jídelníček, který vyváženě
prospěje malému organismu vašeho děťátka. Nikdy se do dietních pokusů
nepouštějte sami, protože byste mohli v dobré míře miminku uškodit,
například podvýživou.
Alergická reakce na potraviny se projevuje různými způsoby a na různých
místech lidského těla - na kůži, v trávicím traktu, v dýchacích
cestách. Potravinová alergie není záležitostí dnešní civilizace, nýbrž
je stará, co lidstvo samo.
Moderní civilizace, která přechází na méně přirozené způsoby
stravování, má však přece jen sklon k alergiím o něco větší. Svou roli
hraje i dědičnost. U dětí, jejichž rodiče trpí alergií na potraviny,
rapidně stoupá riziko jejího propuknutí.
Silným alergiím se dá včas vyhnout. Důležité jsou už první týdny
těhotenství. Mělo by být samozřejmostí, že partneři nekouří.
Dermatologické a astmatické choroby totiž u dětí kuřáků propukají
dvakrát až pětkrát častěji, než u dětí, jejichž rodiče nekouří. V
místnosti s vaším miminkem by neměly být koberce plné prachu nebo těžké
závěsy, které jsou sídlem alergenních roztočů, své děťátko byste měla
uchránit i od úzkého kontaktu s domácími mazlíčky, především kočkami.
Udělejte pro své miminko vše, abyste alergiím předešli.
Alergenní potraviny
Nejvíce dětí trpí alergií na kravské mléko. U většiny dětí však vymizí
do šestého nebo osmého roku života. Nejvíce alergenní je mléko syrové,
protože obsahuje nejvíce mléčných bílkovin, citlivých na teplo. Mléko
trvanlivé a pasterizované je pro dítě neškodné méně. V případě, že není
miminko alergické na látku kasein, můžete nahradit kravské mléko mlékem
kozím nebo ovčím. Lépe snášeny jsou i jogurty a další mléčně kysané
produkty, jež obsahují mléčnou bílkovinu, ale v jiné formě. Pro miminka
neškodné je i máslo, i když obsahuje stopy mléčného proteinu. Často se
mléčná alergie objevuje v kombinaci s alergií na hovězí maso. To je
agresivnější, než maso vepřové nebo jehněčí. Obdobně alergenní bývá i
maso telecí a kuřecí. I zde platí, že bílkovina obsažená v mase je
citlivá na teplo, a tudíž důkladná tepelná úprava zaručí lepší
snášenlivost u vašeho miminka. Pokud z jídelníčku vašeho drobečka maso,
na které je alergické, vysadíte, nemusíte se obávat, že nedostane
potřebné bílkoviny - ty se totiž v dostatečném množství vyskytují i u
jiných potravin.
Občas se u děťátek vyskytuje i alergie na ryby - nejčastěji na tresku,
protože obsahuje alergen, který je vůči teplu silně odolný. Někdy děti
špatně snášejí sledě a sardinky. Z mořských ryb se může po konzumaci
dostavit alergie na mořské korýše, někdy jsou lépe snášeny mušle a
chobotnice - a platí to i naopak.
Nepříjemná je i špatná snášenlivost vaječného bílku nebo žloutku.
Bílkovinu, kterou nezíská Vaše miminko z vajíček, může dostat v mléce,
v rybách nebo z luštěnin. Bohužel vejce bývá obsaženo v mnoha
potravinách skrytě - v těstu, v omáčkách nebo vývarech.
Někteří rodiče nahrazují maso u svých potomků sójou. Sójová alergie je
však velmi nebezpečná a v posledních letech velmi rozšířená. Rozeznání
sójové alergie není snadné, neboť sójová bílkovina často nebývá na
produktech zmiňována. Alergie na sóju se často vyskytuje v kombinaci s
přecitlivělostí i na jiné luštěniny, jako jsou fazole, čočka, hrášek,
kešu oříšky nebo arašídy.
Nezřídka se může projevit u vašeho miminka alergický projev na oříšky,
ať už lískové, vlašské nebo para. Narozdíl od jiných potravinových
alergií, přecitlivělost na oříšky trvá většinou celý život. Oříšky se
do tří let vůbec nedoporučují.
V dnešní době nenaleznete na obalech výrobků jen informaci o ořechových
přísadách, ale také o tom, že se ve stejné továrně oříšky zpracovávají,
a tudíž může výrobek stopy ořechů obsahovat.
Vašemu děťátku také neprospívají jídla příliš ostrá a kořeněná. Citlivě
reaguje na bobkový list, kari, papriku, anýz nebo kmín. Nedoporučuje se
také nadužívat cibule, česnek nebo pórek. Dejte pozor na naložené
masové kořeněné směsi. Ne tak časté, ale také nepříjemné bývají
alergické reakce na čerstvou bazalku, šalvěj, meduňku, libeček, tymián
nebo kopr.
Vašemu miminku uděláte nejlépe, když mu budete dopřávat zeleninu -
alergické reakce na ni nebývají tak časté a těžké. A navíc - již
několikaminutové povaření nebo čtrnáctidenní zmražení zničí v zelenině
alergeny. Nejagresivnější zeleninou je celer. Alergie na celer je
celoživotní a má těžkou formu.
Vaše miminko také nemusí snášet kvasinky a plísně, proto se vyhýbejte
kvašeným produktům, jako jsou mošty, kysané zelí, kynuté těsto, sýry
nebo ocet - ten lze nahradit citrónovou šťávou.
Doporučené výrobky
Kravské mléko může být jedním ze zdrojů alergie, proto se doporučuje nahrazovat jej Junior mlékem Bifidus.
Oproti kravskému mléku obsahuje mléko Bifidus:
- přibližně 13x více železa, které ochrání vaše miminko před anémií
- přibližně 5x více vitaminu C, který zvyšuje odolnost jeho organismu a napomáhá mu při vstřebávání železa
- přibližně 2x více jódu, který chrání před možnými poruchami v jeho fyzickém a psychickém vývoji
- přibližně 5x větší množství esenciálních mastných kyselin, které chrání děťátko před nemocemi oběhového systému a zajišťují správný rozvoj jeho mozku
Junior mléko Bifidus obsahuje přirozené bakterie mléčného kvašení - Bifidobacterium Lactis, které jsou vysoce odolné vůči kyselinám v celém trávicím traktu, zachovávají probiotické vlastnosti ve stravě po dlouhou dobu a brzdí vývoj choroboplodných zárodků.
Proč je dobré, aby vaše děťátko pilo Bifidus mléko každý den?
Protože podporuje rovnováhu jeho střevní mikroflóry, reguluje proces zažívání a chrání před rozmnožováním choroboplodných bakterií, snižuje riziko průjmu a zácpy a usnadňuje trávení mléčného cukru laktózy.
Probiotika
Probiotika jsou živé organismy, které mají na starost střevní
mikroflóru vašeho miminka. Ve vašem mateřském mléce dostávalo vaše
miminko přesné živiny, které růst a vývoj zdravé střevní mikroflóry
podporovaly. Když jste kojila, v zažívacím traktu vašeho děťátka
převažovaly přirozené kultury „dobrých baktérií“. Ty vytvářely na stěně
střeva ochrannou vrstvu a udržovaly tak správné složení střevní flóry.
Ta zabraňuje bujení choroboplodných baktérií.
S přechodem na nemléčnou stravu se koncentrace dobrých bakterií v
zažívacím traktu snižuje. Tím se oslabuje i obranyschopnost vašeho
děťátka bránit se bakteriím škodlivým. Proto je tak důležité jídelníček
vašeho potomka obohatit o dobré bakterie - BIFIDOBAKTERIE. Ty udržují
složení střevní mikroflóry ve vyvážené podobě. Střevní mikroflóra je
tak důležitá, protože ovlivňuje celý imunitní systém člověka. Proto
byste měla svému miminku dopřávat mléko, mléčné výrobky, zejména
jogurty a zakysané výrobky, jejichž výroba byla podmíněna mléčnými
bakteriemi.
- Probiotika podporují biologický účinek živin obsažených v mléce.
- Probiotika příznivě ovlivňují obranné procesy v organismu.
- Probiotika příznivě působí na celkový zdravotní stav člověka.
Jaký příkrm je pro mé dítě vhodné a kdy s ním mám začít?
V prvních čtyřech až šesti měsících úplně stačí mateřské mléko a/nebo láhev s výživou HA1, aby dítě dostalo všechny potřebné živiny. Potom doporučují odborníci na výživu rovněž u dětí se zvýšeným rizikem alergie rozšíření stravovacího plánu o jídla s masem a zeleninou. Řiďte se vývojem Vašeho dítěte a začněte s přikrmováním nejdříve od 4. měsíce a nejpozději od 6. měsíce. Poraďte se o tom také s Vaším pediatrem. Pozdější začátek podávání příkrmu neposkytuje lepší ochranu před alergií.
K příkrmu patří všechny potraviny, u kterých se nejedná o mateřské
mléko nebo výživu z láhve. Pro děti ohrožené alergií by se měl příkrm
vybírat se zvláštní pečlivostí.
Zdravé, stravitelné a výživné
Každý týden zařaďte do jídelníčku dítěte novou potravinu a postupně tak jídelníček rozšiřujte. Vaše dítě tak pozná nové přísady postupně a Vy přesně uvidíte, co snáší.
Pokud dítě dostává příkrmy, můžete přejít z HA1 na energeticky vydatnější pokračovací mléko HA2, které více zasytí.
Proč stoupá riziko alergie?
Touha rodičů: Odstranit z dosahu dětí všechno škodlivé.To je možné minimálně v některých oblastech života – například u výživy, která může snížit riziko alergie.
Čísla jsou jiná než uspokojivá: Každý čtvrtý novorozenec přichází na svět s vysokým rizikem alergie. Proč? Protože je sklon k nadměrné alergické reakci velký. Pokud otec kýchá, když kvete lískový ořech, a matce tečou slzy, když lítá březový pyl, má dítě až o pět procent vyšší riziko alergie.
Čísla zjišťoval profesor Dr. Ulrich Wahn, dětský lékař a uznaný odborník na alergie z kliniky Uni-Klinik Charité v Berlíně. Kdo se potýká s kýcháním, svěděním a dušností ví, čeho chce dítě uchránit.
Co dělat?
Vaše dítě může ochránit striktní hypoalergenní výživa v prvních měsících života.
Stále pomalu a mnohotvárně!
Šetrně zasytí
Hypoalergenní pokračovací výživa (pro miminka od čtvrtého
měsíce) s extra jemnou rozštěpenou bílkovinou
HA 2 probiotická má jemnou chuť, je hustá a spolehlivě zasytí větší děti. Dokonce doposud kojené děti akceptují přechod na HA 2.
Výživa Vašeho dítěte Vám leží na srdci nejvíce a právě v prvním roce života je správná výživa rozhodujícím faktorem pro zdravý vývoj.