Jdi na obsah Jdi na menu
 


pozor na alergii

17. 4. 2009

IPY PRO PREVENCI ALERGICKÉHO ONEMOCNĚNÍ U RIZIKOVÝCH KOJENCŮ

Pozn.: rizikový kojenec je dítě, kde alespoň u jednoho z rodičů nebo sourozenců je přítomna jakákoliv forma alergie

  • Kojte výlučně minimálně 4 měsíce, lépe 6 měsíců.
  • Jestli maminka nemůže kojit, je nejvhodnější použít alespoň první měsíce hypoalergenní přípravky mléčné výživy- označené HA. Vše by mělo následovat po poradě s pediatrem. H.A. - hypoalergenní formule obsahují částečně štěpenou mléčnou bílkovinu, která má sníženou alergenicitu. Doporučujeme  HA 1 neboHA 2.
  • U dítěte s rizikem alergie přidáváme nové potraviny nejdřív tepelně zpracované (kompot z vařeného ovoce, vařená zelenina), až když se nevyskytne alergická reakce pokračujeme syrovou potravinou.
  • Novou potravinu zavádíme vždy jen jednu s odstupem 3-5 dnů a sledujeme, jak jí dítě snáší.
  • Potraviny, uvedené jako rizikové do jednoho roku zavádíme opatrně, nebo vůbec.
  • Když má dítě průjem, v jeho průběhu, ani nejbližší týden nepokračujeme v zavádění nových potravin. V tomto období je zvýšená propustnost střeva pro alergeny.
  • Nepodáváme hotová jídla - polotovary, které nejsou určené pro kojence!
  • Před podáním kojeneckých ovocných a maso-zeleninových přesnídávek je nutno prostudovat jejich kompletní složení na obalu, všechny složky nemusí být uvedeny v názvu!

TIPY PRO VÝŽIVU KOJENCŮ S ALERGIÍ

Kojenec s alergií – může mít různé projevy, nejčastěji atopický ekzém. Může mít i chronický průjem spojený s neprospíváním, nadýmáním a neklidem dítěte. Jedním z projevů můžou být i opakované záněty průdušek a kašel, nebo dokonce i středoušní záněty.

  • V podstatě platí všechny pravidla uvedená pro prevenci s výjimkou druhého bodu. Dodržování těchto pravidel je ještě několikanásobně důležitější a přísnější.
  • O výživě se poraďte s Vašim pediatrem, nebo vyžádejte vyšetření u odborníka na dětskou výživu.
  • Pro děti už s prokázanou alergií na bílkovinu kravského mléka NENÍ VHODNÉ podávat H.A. formule. Pro tyto děti jsou určeny tzv. úplné hydrolyzáty – tj. mléka s plně štěpenou mléčnou bílkovinou
  • Jestliže má dítě alergii na bílkovinu kravského mléka, nesmí jíst ani mléčné výrobky (jogurty, sýry, tvaroh). Kojící matka by se měla poradit s odborníkem o konzumaci mléčných výrobků.
  • Nevyloučení alergenu z diety často vede k zhoršení projevů alergie, nebo k rozšíření i na jiné alergeny.
  • Jsou známé zkřížené alergie i mezi potravinovými alergeny, např. bílkovina kravského mléka a sóji, jablko a ořechy a stejně tak i zkřížené alergie s inhalačními, nebo jinými alergeny, např. jablko a bříza, vejce a peří, banán a latex. Jestliže dítě trpí na alergii jednoho z nich, je vyšší pravděpodobnost, že může být alergické i na druhé z uvedených kombinací. O podrobnostech Vás poinformuje alergolog. Není pravda, že kozí mléko je vhodnou náhradou pro děti s alergií na bílkovinu kravského mléka. Často jsou alergie zkřížené a navíc neupravené kozí mléko se pro kojence nehodí.
  • Také není pravdou, že dítě z alergie „vyroste“. Často se jenom změní projevy z ekzému na dýchací systém a podobně. Někdy se můžeme setkat s pojmem „dermorespirační syndrom“.
  • Skryté alergeny můžou být v nejrůznějších sladkostech, omáčkách, hotových potravinách. Pečlivě sledujte složení deklarované na obalu. Aditiva (tzv É-čka) můžou způsobit u alergika reakce při konzumaci různých jídel, přičemž jen těžce odhalujeme zdroj obtíží.
  • Falešná alergie – existují potraviny, které obsahují velké množství biogenních aminů (histamin, tyramin a pod), nebo histamin uvolňují, takže při jejich nadměrné konzumaci může dojít k reakci, která je podobná alergii, ale není tomu tak. Histamin obsahují například rajčata, špenát, ryby, tyramin je zase v čokoládě, modrých sýrech. Reakce po jejich konzumaci teda nemusí být nutně alergií.

NEUPRAVENÉ POTRAVINY, KTERÉ JSOU NEVHODNÉ PRO DĚTI S RIZIKEM ALERGIE. RIZIKOVÉ JSOU DO 1 ROKU.

Ovoce: citrusové plody, mango, kiwi, ananas, jahody, maliny, angrešt, rybíz, ostružiny
Jádra: všechny druhy ořechů, mandle, pistácie
Zelenina: celer, rajčata, ředkev, ředkvičky, křen, kyselé zelí
Koření: cayenský pepř, curry, bazalka, vanilka, skořice, muškátový ořech
Ryby: mořské ryby a plody moře (obsahují jod)

Neupravené kravské mléko
Sója a sójové produkty
Vaječný bílek
Konzervační přísady v potravinách
Med
Čokoláda

PREVENCE nebo LÉČBA ?

Je několikanásobně jednodušší dodržovat pár zákazů a omezení v určitém krátkém životním období, kdy se organismus vyvíjí a snížit tak riziko výskytu alergie u svého dítěte, než pak hledat způsoby jak mu pomoct, když už alergií trpí. Především u dětí s vysokým rizikem (oba rodiče stejný typ alergie) by uvedená pravidla měla být dodržována. Léčba alergika je často spojená s užíváním mnoha medikamentů, s nepříjemnými projevy rýmy, nebo kašle a sníženou kvalitou života, která spočívá v různých dlouhodobých omezeních v životosprávě. Proto maminkám dětí, u nichž hrozí riziko alergie, doporučujeme dodržovat preventivní zásady výživy.