Jdi na obsah Jdi na menu
 


nápady na menu

15. 4. 2009

Nápady na menu

STUPEŇ 1 – PRVNÍ JEMNÝ PŘÍKRM

SNÍDANĚ

Kojení nebo kojenecké mléko BEBA

OBĚD

Mrkvové pyré, Dýňové pyré, Pyré z brokolice, Pyré z brambor
Pečlivě vybranou zeleninu očistíme, oloupeme, omyjeme a pokrájíme na malé kousky. Ty uvaříme v malém množství vody nebo v páře. Uvařené kousky zeleniny rozmělníme na jemnou kaši, zchladíme na teplotu těla a podáváme. K vaření můžeš přidat 2 – 3 zrnka kmínu, který před pasírováním vyndáme. Jinak pyré nedosolujeme, nepřislazujeme ani nijak jinak nekořeníme!

Zeleninová kaše
NESTLÉ Moje první kaše smícháme se 100 ml zeleninového vývaru, přidáme zeleninu (mrkev, brokolice nebo vařená zelenina dle chuti a sezóny) a lžičku olivového oleje.
Letní zeleninová polévka
Nastrouháme nahrubo asi 3 cm velké kousky mrkve, petržele, 1 brambory a přidáme nadrobno nasekanou petrželku. Zalijeme 250ml vody, přidáme kapku oleje a uvaříme doměkka. Rozmačkáme vidličkou a uvařenou polévku zahustíme 1-2 lžícemi nemléčné NESTLÉ Moje první kaše.

SVAČINA

Zeleninový příkrm
1 malou mrkev podusíme, smícháme s několika kapkami olivového oleje nebo lžičkou jogurtu.

VEČEŘE

Kaše
V období zavádění nemléčných příkrmů můžeš svému děťátku večer připravit sytivou a lehce stravitelnou rýžovou kaši. Můžeš si vybrat, jestli koupíš nemléčnou a připravíš ji miminku s mlékem, na které je zvyklé. Nebo mléčnou pro jednodušší přípravu. Kaši můžeš ochutit ovocem, které má tvůj drobeček nejraději.

ZADÁNO PRO MALÉ ALERGIKY:

Jablečný příkrm
30g Nestlé Sinlac, 100 g sladkých jablek, 10g slunečnicového oleje
Jablka nakrájíme na tenké plátky. V hrnci uvedeme do varu menší množství vody, poté vložíme plátky jablek a pod pokličkou dusíme 5 minut od okamžiku, kdy voda začne znovu vřít. Plátky jablek rozmačkáme na kaši, poté smísíme s Nestlé Sinlac. Je-li to nutné, sladíme cukrem a ředíme vodou, ve které jsme vařili plátky jablek.

Špenátová pěna
35g Nestlé Sinlac, 100g čerstvého špenátu, 10g rostlinného oleje, saturejka
Čerstvý, příp. mražený špenát podlijeme malým množstvím vody, ochutíme a uvaříme. Uvařený smísíme s práškem Sinlac a je-li to nutné, ředíme převařenou vodou. Nakonec vmícháme lžičku oleje.

STUPEŇ 2 – NOVÉ CHUTĚ

SNÍDANĚ

Mléko se sušenkami
Nestlé Baby sušenky v misce zalijeme mlékem BEBA 2 Premium. Krmíme lžičkou, zbytek mléka může dítě dopít.

Nestlé Mlíčko s kaší
Výborná, rychle připravená snídaně - kompletní hotový příkrm připravený s BEBA kojeneckého mléka a kvalitní dětské kaše.

SVAČINA

Banánová kaše:
Oloupaný banán rozmačkáme vidličkou na hladkou kaši. Zde také můžeme přidat 2–4 lžíce hotového kojeneckého mléka BEBA 2 Premium.

Hruškové pyré
Zralou bělomasou hrušku omyjeme, oloupeme, nastrouháme najemno. U malých dětí při prvním příkrmu můžeme krátce podusit se 2–4 lžícemi vody doměkka.

Meruňkové pyré
2 střední vyzrálé meruňky, voda
Meruňky omyj, rozkroj na polovinu a vyjmi pecku. Do varné nádoby dej vodu a nerezový pařák. Na pařák polož půlky meruněk a uvař je v páře. Změklé vyndej, nech zchladnout a lžičkou vyndej dužinu. Slupky vyhoď. Dužinu pomačkej vidličkou a podávej. Podobným způsobem můžeš ovoce připravit i v mikrovlnce.

Jablková svačinka:
1/2 oloupaného jemně nastrouhaného jablka a 1/4 banánu společně rozmícháme na jemné pyré.

OBĚD

Zeleninová polévka:
3 cm velké kousky mrkve, petržele, 1/2 brambory, 250 ml vody, 1/2 lžičky olivového, kukuřičného nebo slunečnicového oleje. Dobře očištěnou a omytou zeleninu nakrájíme na drobné kostičky, zalijeme vodou a vaříme doměkka. Je-li třeba, během vaření doléváme vodu. Vše propasírujeme, přidáme olej, promícháme a podáváme.

Mrkvová polévka:
1 menší mrkev očistíme, nastrouháme nahrubo a dáme vařit do 1/4 l vody. Vedle si uvaříme 1 polévkovou lžíci rýže a měkkou mrkev i s vývarem smícháme s vařenou rýží a přidáme 5 kapek olivového oleje. Polévku podáváme lžičkou.

Brokolicová kaše s bramborem a žloutkem
1/2 šálku vrchních růžiček brokolice, 1 menší oloupaný brambor, 1 vejce uvařené natvrdo.
Do varné nádoby dej malé množství vody a brambory nakrájené na tenké plátky (budou se ti lépe mačkat a rychleji vařit). Když jsou brambory poloměkké, přidej najemno posekané růžičky brokolice. Krátce podus. Mezitím oloupej vejce, vyjmi žloutek a cca 1 jej rozmačkej v misce na kaši. Přidej měkkou zeleninu a brambory, vše rozetři dohladka a můžeš podávat.

Mrkvové pyré s petrželí, rýží a krůtím masem
1 střední mrkev karotka, 1 malý kořen petržele, 1 šálku doměkka uvařené až rozvařené kulatozrnné rýže (je nejvhodnější na kaše), 20g krůtího masa z prsního plátku.
Maso uvař cca v 250 ml vody doměkka, vyndej z vody a pokrájej na malé kousíčky. Ve vývaru z masa uvař na kolečka nakrájenou karotku a petržel. Zeleninu sceď, přidej rýži a rozmačkej vidličkou na pyré. Vmíchej maso a podávej.

Kuřecí prsa v mrkvi s bramborem
100 g oloupaných brambor, 50 g očištěné mrkve (cuketa, dýně, chřest, brokolice,), 50 g jemně nakrájených kuřecích prsíček, 100 ml vody, 1 kávovou lžičku oleje (olivového, slunečnicového nebo kukuřičného). Nakrájené brambory a mrkev dusíme doměkka ve vodě pod pokličkou. Přidáme ještě teplé kuřecí maso a vše více či méně jemně (podle věku dítěte) propasírujeme nebo rozmačkáme vidličkou. Vmícháme tuk.

Zeleninové rizoto
3 polévkové lžíce rýže, 250 ml vody, 3 cm velký kousek mrkve, 1 malou růžičku brokolice, 1 lžičku olivového oleje. Rýži uvaříme doměkka. Ve vodě udusíme mrkev a brokolici. Udušenou zeleninu rozmačkáme a přidáme rýži a olivový olej a vše smícháme.

Vařená mrkev s bramborem
130 g oloupaných brambor, 20 g očištěné mrkve, 50 ml kojenecké vody, 1/2 kávové lžičky slunečnicového, kukuřičného nebo olivového oleje. Nakrájené brambory a mrkev dusíme doměkka a prolisujeme na hladkou kaši.

ODPOLEDNÍ SVAČINKA

Zahradní sen
1/4 jablka, 5 kapek citronové šťávy, asi 3 cm velký kousek očištěné mrkve, 1/4 banánu, 5 kapek olivového oleje. Jablko a mrkev jemně nastrouháme, smícháme s vidličkou rozmačkaným banánem a citronovou šťávou a zakápneme olivovým olejem.

blečná kaše s banánem
1 jablko, 1 banán, voda
Jablko omyjeme, rozkrojíme, odstraníme slupku a nakrájíme na plátky. Banán oloupeme a nakrájíme na plátky. Do varné nádoby dáme vodu a nerezový pařák. Na pařák položíme plátky jablek a na ně plátky banánů. Uvaříme v páře doměkka. Změklé vyndáme, necháme zchladnout a vidličkou rozmělníme na kaši. Podobným způsobem můžeme ovoce připravit i v mikrovlnce.

VEČEŘE

Nestlé nemléčná kaše Osmizrnná BIFIDUS:
jedna dávka Osmizrnné kaše BIFIDUS připravené podle návodu na obalu, ovocná šťáva (hrušková, jablečná, hroznová) nebo ovocné pyré (hruškové, jablečné, banánové). Uvařenou kaši smícháme s ovocnou šťávou nebo pyré (u starších kojenců s rozmačkaným ovocem). Můžeš kombinovat i se dvěma druhy ovoce současně (nejprve vyzkoušet snášenlivost jednoho druhu). Kaši lze kombinovat i s dušenou zeleninou – mrkev, brokolice.

ZADÁNO PRO MALÉ ALERGIKY

Ovocné pyré
100g ovoce podle výběru, 3 lžíce prášku Nestlé Sinlac, 1 lžíce zahuštěné jablečné nebo hruškové šťávy.
Ovoce podusíme, rozmixujeme a vytvoříme pyré. Vmícháme Nestlé Sinlac tak, aby se nevytvořily hrudky a na závěr smícháme s jablečnou nebo hruškovou šťávou.

Mrkvová kaše
1 středně velká mrkev, 120ml kojenecké vody, 1,5 lžíce Nestlé Sinlac, 1 lžička olivového oleje.
Očištěnou a oloupanou mrkev nastrouháme na velmi jemném struhadle a potom uvaříme na mírném ohni, než vznikne kaše. Přidáme Nestlé Sinlac a olivový olej, promícháme a podáváme (mrkev můžeme nahradit cuketou nebo dýní).

Špenát s kuřetem
2-3 lžičky Nestlé Sinlac, mrkev, špenát, 150ml kojenecké vody, 50g uvařeného kuřete.
Omyjeme mrkev, oloupeme a rozkrájíme ji na drobné kousky. Uvaříme se špenátem na mírném ohni, dokud nebude mít polévka konzistenci měkké kaše. Uvaříme kuře a pomeleme ho ve strojku na maso nebo rozmixujeme. Maso smícháme se zeleninou a přidáme Nestlé Sinlac. Důkladně promícháme.

STUPEŇ 3 – RŮZNORODOST CHUTÍ A KONZISTENCÍ

SVAČINKA

Rýžová přesnídávka:
Do mléka BEBA 2 Premium přisypeme 2–3 lžíce nemléčné Nestlé Moje první kaše. Kaši pak smícháme s ovocným pyré nebo malými kousky čerstvého ovoce.

Jablečná mléčná přesnídávka:
Oloupeme 2 menší jablka, odstraníme jádřince, dáme do mixéru a přidáme trochu mléka BEBA 2 Premium. Vše rozmixujeme a ihned podáváme.

Hrušková pochoutka
Nestlé Baby sušenky pokapeme šťávou z čerstvého ovoce nebo kompotovou šťávou, na ně rozetřeme Nestlé Přesnídávka Dezert Kakao a ozdobíme nastrouhanou nebo na kousky nakrájenou měkkou hruškou.

Mrkvové proužky
Škrabkou na brambory loupeme dužinu mrkve na mrkvové proužky – hobliny, které může dítě chroupat.

OBĚD

Hrášková polévka se zakysanou smetanou a sucharem
1 hrnku čerstvého nebo mrazeného hrášku, kukuřičný škrob, 1 lžička zakysané smetany, v troubě usušený toast z bílého chleba nebo dětský suchar.
Hrášek uvaříme doměkka, rozmixujeme a je-li konzistence příliš řídká, zahustíme škrobem. Polévku nalijeme do misky, vmícháme zakysanou smetanu a posypeme částí rozdrobeného sucharu.

Zeleninová polévka
3 cm velký kousek mrkve, celeru, petržele a pórku, 1/2 brambory, Nestlé Moje první kaše, 250 ml vody, 1/2 lžičky olivového oleje. Nahrubo nastrouháme mrkev, celer, petržel a přidáme nadrobno nasekaný pórek nebo petrželku. Zalijeme 250 ml vody, přidáme kapku oleje a uvaříme doměkka. Rozmačkáme vidličkou a uvařenou polévku zahustíme jednou lžící Nestlé Moje první kaše.

Bramborový eintopf
Cca 250 ml hovězího vývaru, 1 brambora, 1 mrkve, 1 lžíce brokolice, 1 lžíce červené řepy, 1 lžíce vařeného hovězího masa, 1 lžičky másla, petrželka.
Zeleninu očistíme, oloupeme, nakrájíme a uvaříme v hovězím vývaru. Když je zelenina i brambor měkký, přidáme maso a máslo. Na talíři ozdobíme najemno posekanou petrželkou.

Krůtí maso, špenát, brambory:
100 g oloupaných brambor, 50 g uvařeného pasírovaného špenátu, 50 g vařeného libového krůtího masa (kuře, králík), 1 kávová lžička olivového nebo slunečnicového oleje. Nakrájené brambory spolu se 3 lžícemi vody dusíme doměkka. Přidáme ještě teplé umleté nebo na malé kousky nakrájené maso a vidličkou rozmačkané brambory. Vmícháme špenát a tuk.

Makarony s krůtím masem
100 g makaronů, 40 g libového krůtího masa, 1 lžíce sýru Eidam. Makarony uvaříme a nasekáme nadrobno, vmícháme drobně nakrájené dušené nebo vařené krůtí maso. Na talířku posypeme nastrouhaným sýrem.

Rizoto s krůtím masem, mrkvový salát:
150 g rýže, 40 g libového krůtího masa, 1 malou mrkev a 1 malou růžičku brokolice. Rýži uvaříme a smícháme s dušeným krůtím masem, které nakrájíme nadrobno; podle potřeby přidáme vývar z masa. Mrkev a brokolici podusíme a nakrájíme na kousky a smícháme s masem a rýží. Na mrkvový salát potřebujeme malou, najemno nastrouhanou, očištěnou mrkev, přidáme 2 lžíce vody, 2 lžičky hroznového cukru.

Masová haše, brambory, jablkový kompot
50 g libového krůtího masa (kuře, králík), 50 ml masového vývaru, 1 žloutek, 100 g brambor (rýže, těstoviny). Maso uvaříme, semeleme, dáme do kastrolku, podlijeme masovým vývarem a vidličkou zašleháme 1 žloutek. Pak mícháme a vejce necháme dobře uvařit. Jako přílohu přidáme mačkané brambory. Na jablkový kompot si oloupeme 1 jablko, nakrájíme je na drobné kostičky, podlijeme 250 ml vody a udusíme doměkka. Necháme vychladnout a podáváme. Ochutit můžeme lžičkou hroznového cukru.

Kuřecí polévka s rýží
Malý kousek kuřecího masa uvaříme doměkka spolu s kousky zeleniny (mrkev, kedlubna, květák, brokolice). Maso nadrobno nakrájíme do polévky, zeleninu rozmačkáme vidličkou a do polévky přidáme ještě 1 lžíci uvařené rýže. Do polévek již můžeme přidávat najemno nakrájenou zelenou petrželku. Místo rýže můžeme do polévky zašlehat žloutek a povařit nebo před dokončením zavařit do polévky drobné polévkové těstoviny nebo Nestlé Rýžovou krupičku.

ODPOLEDNÍ SVAČINKA

Krupicové flameri s broskvemi
1,5 lžíce krupice, 100 ml mléka, broskvový kompot s fruktózou, 100 ml šťávy z broskvového kompotu.
Mléko smícháme se šťávou z kompotu, přisypeme krupici a necháme cca 15 min. stát. Poté přivedeme k varu a uvaříme hustší kaši. Kaši vlijeme do formičky nebo misky a necháme ztuhnout v ledničce. Po ztuhnutí dezert vyklopíme na talířek a ozdobíme kousky broskví.

VEČEŘE

Nestlé nemléčná kaše Osmizrnná BIFIDUS
Ohřejeme mléko BEBA 2 Premium. Ohřáté mléko nalijeme do misky nebo talířku a přidáme odměřené množství kaše. Důkladně mícháme, až je kaše hladká. Můžeme přidat i sezonní čerstvé ovoce.

ZADÁNO PRO MALÉ ALERGIKY

Bramboráčky
250g Nestlé Sinlac, 150g rostlinného oleje, 200g brambor.
Olej smísíme s Nestlé Sinlac, zpracujeme s uvařenými a rozmačkanými bramborami a vyválíme na půl centimetru tlusté těsto. To dvakrát třikrát přehneme a při posledním vyválení připravíme těsto o tloušťce 1 cm. Vykrájíme placky, vršky potřeme olejem a upečeme v předehřáté troubě (180 C) dozlatova.

Brokolicová polévka
100ml kojenecké vody, 1 lžíce vařené brokolice, 1 lžíce Nestlé Sinlac.
Brokolici uvaříme doměkka a rozmačkáme. Přidáme vodu, ve které se brokolice vařila, a Nestlé Sinlac. Promícháme a podáváme (starším dětem je možné do polévky přidat také kousky nerozdrobených brokolic).

Zapékanka
2 uvařené brambory,lžíce uvařeného a pomletého masa, malá uvařená mrkev, lžíce uvařené brokolice, 2 lžičky Nestlé Sinlac.
Na jemném struhadle nastrouháme mrkev a rozmačkáme vařené brambory a brokolici (každé v jiné misce). K mrkvi a brokolici přidáme lžičku Nestlé Sinlac. Do malé zapékací misky položíme vrstvu brambor, potom vrstvu mrkve, masa a potom brokolici. Nakonec vše překryjeme zbytkem brambor. Pečeme ve vyhřáté troubě 5-6 minut. Tip: místo brambor je možné použít rýži nebo bezlepkové těstoviny

STUPEŇ 4 – ZÁKLAD ZDRAVÍ

SVAČINKA

Jablečný pudink se smetanou
1 jablko, 1 šálku jablečné šťávy, 1 lžička bramborového škrobu (Solamyl), 2 lžíce smetany.
Jablko oloupeme, odstraníme jádřinec a nakrájíme na kousky. Podusíme doměkka. Smetanu smícháme s jablečnou šťávou a škrobem. Přilijeme k měkkému jablku a necháme zhoustnout. Podáváme chladné.

Jahodová miska:
Na dno misky položíme 2 nebo 3 Nestlé Baby sušenky, pokapeme šťávou z čerstvého ovoce nebo kompotovou šťávou, na ně rozetřeme Nestlé Jogurtová přesnídávka s jahodami a ozdobíme čerstvými jahodami.

OBĚD

Kuřecí polévka
50 g vařeného kuřecího masa, 30 g vařené zeleniny, 250 ml vývaru, 1/2 žloutku. Maso a zeleninu nadrobno nakrájíme a smícháme s vývarem, chvíli povaříme a zamícháme žloutek, ještě povaříme a podáváme.

Bramborová polévka
1 střední brambora, 2 cm velký kousek mrkve, celeru, petržele, 1 malá růžička květáku nebo kousek kedlubny, 1/2 vejce, 200 ml vody, 50 ml vývaru z kmínu.
Zeleninu omyjeme, oloupeme a očistíme a nakrájíme na drobné kostičky. Přidáme květák, zeleninu vaříme ve 250 ml vody doměkka, ochutíme vývarem z kmínu, polovinu měkké zeleniny propasírujeme na kaši, kterou zahustíme polévku, a nakonec vmícháme 1/2 vejce a povaříme. Hotovou polévku ozdobíme jemně sekanou petrželkou.

Květáková krémová polévka:
1/4 malého očištěného květáku, 250 ml vody, 1/2 žloutku, petrželka. Květák uvaříme doměkka, rozmačkáme vidličkou na kaši, vrátíme do vývaru, zašleháme 1/2 žloutku a povaříme. Hotovou polévku ozdobíme nadrobno nasekanou petrželkou.

Špenátová rýže s kuřecími kousky
1 šálku vařené rýže, 1 šálku čerstvého špenátu, 1 lžíce smetany, cca 40 g kuřecího masa.
Ze špenátu odstraň tuhé žebroví a lístky posekej na kousky. Krátce je oblanšíruj. Přidej vařenou rýži, smetanu, promíchej se špenátem a prohřej.
Kuřecí maso uvař v malém množství vody, nakrájej na malé kousky a přidej ke špenátové rýži.

Kuskus s čerstvým sýrem,rajčaty a koprem
1 šálku uvařeného teplého kuskusu, 1 lžíce čerstvého sýra (typ žervé), 1 malé rajče, na špičku nože čerstvý nebo zmrazený kopr.
Rajče spaříme horkou vodou, oloupeme slupku a nakrájíme na kousky. Sýr i rajče vmícháme do kuskusu. Posypeme koprem.

Zeleninové placičky
1 větší uvařená brambora, 1 lžíce hrubé mouky nebo krupice, 1 střední karotka, 1 růžice květáku, 1 lžička pórku nakrájeného na kolečka, 1 lžíce oleje.
Bramboru nastrouháme na hrubém struhadle. Květák uvaříme, mrkev nastrouháme na jemném struhadle, pórek spaříme horkou vodou. Smícháme zeleninu s bramborou, aby vzniklo těstíčko, pokud je lepivé, přidáme hrubou mouku nebo krupici. Tvarujeme placičky, které rychle opečeme na malém množství oleje na pánvi s nepřilnavým povrchem.

Těstoviny s mozzarelou, rajčaty a bazalkou
1 šálku vařených těstovin, 1 rajče, 1 malá hrudka čerstvé moztarelly, čerstvá nebo zmrazená bazalka, lžička slunečnicového oleje.
Rajče spaříme horkou vodou, oloupeme slupku a nakrájíme na kousky. Mozzarellu nakrájíme na plátky. Na talíři uděláme z těstovin hnízdečko, do něj dáme kousky rajčat, sýr, zakápneme olejem a ozdobíme bazalkou.

Barevný bulgur se zakysanou smetanou
1 šálku uvařeného bulguru, 1 lžíce zeleného hrášku, 1 lžíce kukuřice, 1 červené kapie, 1 lžíce zakysané smetany.
Kapii nakrájíme na malé kousíčky a společně s hráškem a kukuřicí krátce oblanšírujeme. Smícháme s bulvárem a přidáme smetanu. U tohoto jídla dítě pečlivě hlídej, aby kousky zeleniny nevdechlo.

Zapečené těstoviny s kuřetem a brokolicí:
100 g uvařených těstovin, 50 g dušeného masa (králík, kuře, krůta), 1 hlavička brokolice, 1 dl mléka, olivový olej. Těstoviny dáme do zapékací misky vymazané olivovým olejem, poklademe nadrobno nakrájeným dušeným masem. Na maso položíme nadrobno nasekanou uvařenou brokolici. V mléce rozmícháme vejce a vlijeme do těstovin. Zapečeme tak, aby se vejce rozpeklo, ale nespálil se povrch.

ODPOLEDNÍ SVAČINKA

Ovocný koktejl:
Podle návodu připravíme Nestlé Junior mléko BIFIDUS a smícháme ho s čerstvým ovocem (jablko, banán, hruška atd.) a umixujeme.

Rýžová svačinka:
Do Nestlé Junior mléka BIFIDUS přisypeme 2–3 lžíce Nestlé Moje první kaše. Kaši pak smícháme s čerstvým ovocem (jablko, hruška, banán atd.).

VEČEŘE

Zeleninová kašička:
Do převařené vody připravíme 1 porci Nestlé Moje první kaše (podle návodu). Uvaříme a rozmixujeme zeleninu, např. mrkev, brambor, květák, brokolici a takto připravenou zeleninu zamícháme do připravené Nestlé Moje první kaše. Na závěr vmícháme 1/2 lžičky olivového oleje.

ZADÁNO PRO MALÉ ALERGIKY

Křehké oplatky
200g pšeničné mouky, 125g oleje, 50g Nestlé SInlac, 2 lžíce hruškového pyré.
Smísíme mouku a Nestlé Sinlac, zapracujeme olej, přidáme hruškové pyré. Bez přidání tekutiny zpracujeme v hladké těsto, půl hodiny necháme odležet v chladničce. Poté vyválíme na válu posypaném moukou a podle libosti vytvoříme z těsta obdélníčky nebo jiné tvary. Každý kus propíchneme vidličkou a pečeme v předehřáté troubě na 180 C 15-20 minut, dokud se oplatky nepropečou a nezezlátnou.

Banánové halušky
3 lžičky rozmačkaného banánu, 5 lžiček kojenecké vody, 2 vrchovaté lžíce Nestlé Sinlac, 2 lžičky nemléčné Nestlé Moje první kaše, 2 lžičky Solamylu.
Nestlé Sinlac smícháme s vodou, přidáme ostatní komponenty a opatrně promícháme. V malém hrnci uvaříme vodu. Malé halušky vytvoříme vléváním tenkého pramene hmoty do vařící vody. Občas zamícháme, aby se halušky neslepily. Vaříme 1-2 minuty, vylijeme na sítko a necháme odkapat.

Omáčka ze sušeného ovoce
25g Nestlé Sinlac, 50ml vody, 3 křížaly
Sušené ovoce namočíme na půl hodiny do vlažné vody. Poté rozmixujeme s 20ml vody, ve které bylo ovoce namočené. Prášek Sinlac a vodu rozmísíme bez hrudek, smícháme sinlacové pyré a ovocný mix, podle potřeby dochutíme jablečnou nebo hruškovou šťávou. Podáváme s ovocem nebo ovocným pyré.

Višňové překvapení
50ml kojenecké vody, 1 plochá lžíce Nestlé Sinlac, 4 ploché lžíce nemléčné Nestlé Moje první kaše, 2 ploché lžíce Solamylu, 1ml olivového oleje, špetka soli, 5 višní (je možné použít i jiné ovoce).
Smícháme Nestlé Sinlac s vodou, přidáme ostatní komponenty a připravíme těsto. Z něj vytvoříme placky, na každou položíme kousek vypeckované višně a zabalíme jako knedlíček. Vhodíme do vroucí vody a vaříme, dokud nevyplavou na povrch.

Rybí fašírky
2 lžičky vody, 1 lžíce Nestlé SInlac, 3 vrchovaté lžíce vařeného rybího masa bez kostí.
Rozmícháme Nestlé Sinlac ve vodě, přidáme do masa a uhněteme. Ze vzniklé hmoty utvoříme malé rybí prsty. Můžeme je ještě obalit v nemléčné Nestlé Moje první kaše a opéct dozlatova na pánvi nebo v troubě.