Jdi na obsah Jdi na menu
 


speciální recepty

15. 4. 2009

Speciální recepty

ZADÁNO PRO MALÉ ALERGIKY:

STUPEŇ 1 – PRVNÍ JEMNÝ PŘÍKRM

Jablečný příkrm
30g Nestlé Sinlac, 100 g sladkých jablek, 10g slunečnicového oleje
Jablka nakrájíme na tenké plátky. V hrnci uvedeme do varu menší množství vody, poté vložíme plátky jablek a pod pokličkou dusíme 5 minut od okamžiku, kdy voda začne znovu vřít. Plátky jablek rozmačkáme na kaši, poté smísíme s Nestlé Sinlac. Je-li to nutné, sladíme cukrem a ředíme vodou, ve které jsme vařili plátky jablek.

Špenátová pěna
35g Nestlé Sinlac, 100g čerstvého špenátu, 10g rostlinného oleje, saturejka
Čerstvý, příp. mražený špenát podlijeme malým množstvím vody, ochutíme a uvaříme. Uvařený smísíme s práškem Sinlac a je-li to nutné, ředíme převařenou vodou. Nakonec vmícháme lžičku oleje.

STUPEŇ 2 – NOVÉ CHUTĚ

Ovocné pyré
100g ovoce podle výběru, 3 lžíce prášku Nestlé Sinlac, 1 lžíce zahuštěné jablečné nebo hruškové šťávy.
Ovoce podusíme, rozmixujeme a vytvoříme pyré. Vmícháme Nestlé Sinlac tak, aby se nevytvořily hrudky a na závěr smícháme s jablečnou nebo hruškovou šťávou.

Mrkvová kaše
1 středně velká mrkev, 120ml kojenecké vody, 1,5 lžíce Nestlé Sinlac, 1 lžička olivového oleje.
Očištěnou a oloupanou mrkev nastrouháme na velmi jemném struhadle a potom uvaříme na mírném ohni, než vznikne kaše. Přidáme Nestlé Sinlac a olivový olej, promícháme a podáváme (mrkev můžeme nahradit cuketou nebo dýní).

Špenát s kuřetem
2-3 lžičky Nestlé Sinlac, mrkev, špenát, 150ml kojenecké vody, 50g uvařeného kuřete.
Omyjeme mrkev, oloupeme a rozkrájíme ji na drobné kousky. Uvaříme se špenátem na mírném ohni, dokud nebude mít polévka konzistenci měkké kaše. Uvaříme kuře a pomeleme ho ve strojku na maso nebo rozmixujeme. Maso smícháme se zeleninou a přidáme Nestlé Sinlac. Důkladně promícháme.

STUPEŇ 3 – RŮZNORODOST CHUTÍ A KONZISTENCÍ

Bramboráčky
250g Nestlé Sinlac, 150g rostlinného oleje, 200g brambor.
Olej smísíme s Nestlé Sinlac, zpracujeme s uvařenými a rozmačkanými bramborami a vyválíme na půl centimetru tlusté těsto. To dvakrát třikrát přehneme a při posledním vyválení připravíme těsto o tloušťce 1 cm. Vykrájíme placky, vršky potřeme olejem a upečeme v předehřáté troubě (180 C) dozlatova.

Brokolicová polévka
100ml kojenecké vody, 1 lžíce vařené brokolice, 1 lžíce Nestlé Sinlac.
Brokolici uvaříme doměkka a rozmačkáme. Přidáme vodu, ve které se brokolice vařila, a Nestlé Sinlac. Promícháme a podáváme (starším dětem je možné do polévky přidat také kousky nerozdrobených brokolic).

Zapékanka
2 uvařené brambory,lžíce uvařeného a pomletého masa, malá uvařená mrkev, lžíce uvařené brokolice, 2 lžičky Nestlé Sinlac.
Na jemném struhadle nastrouháme mrkev a rozmačkáme vařené brambory a brokolici (každé v jiné misce). K mrkvi a brokolici přidáme lžičku Nestlé Sinlac. Do malé zapékací misky položíme vrstvu brambor, potom vrstvu mrkve, masa a potom brokolici. Nakonec vše překryjeme zbytkem brambor. Pečeme ve vyhřáté troubě 5-6 minut. Tip: místo brambor je možné použít rýži nebo bezlepkové těstoviny

STUPEŇ 4 – ZÁKLAD ZDRAVÍ

Křehké oplatky
200g pšeničné mouky, 125g oleje, 50g Nestlé SInlac, 2 lžíce hruškového pyré.
Smísíme mouku a Nestlé Sinlac, zapracujeme olej, přidáme hruškové pyré. Bez přidání tekutiny zpracujeme v hladké těsto, půl hodiny necháme odležet v chladničce. Poté vyválíme na válu posypaném moukou a podle libosti vytvoříme z těsta obdélníčky nebo jiné tvary. Každý kus propíchneme vidličkou a pečeme v předehřáté troubě na 180 C 15-20 minut, dokud se oplatky nepropečou a nezezlátnou.

Banánové halušky
3 lžičky rozmačkaného banánu, 5 lžiček kojenecké vody, 2 vrchovaté lžíce Nestlé Sinlac, 2 lžičky nemléčné Nestlé Moje první kaše, 2 lžičky Solamylu.
Nestlé Sinlac smícháme s vodou, přidáme ostatní komponenty a opatrně promícháme. V malém hrnci uvaříme vodu. Malé halušky vytvoříme vléváním tenkého pramene hmoty do vařící vody. Občas zamícháme, aby se halušky neslepily. Vaříme 1-2 minuty, vylijeme na sítko a necháme odkapat.

Omáčka ze sušeného ovoce
25g Nestlé Sinlac, 50ml vody, 3 křížaly
Sušené ovoce namočíme na půl hodiny do vlažné vody. Poté rozmixujeme s 20ml vody, ve které bylo ovoce namočené. Prášek Sinlac a vodu rozmísíme bez hrudek, smícháme sinlacové pyré a ovocný mix, podle potřeby dochutíme jablečnou nebo hruškovou šťávou. Podáváme s ovocem nebo ovocným pyré.

Višňové překvapení
50ml kojenecké vody, 1 plochá lžíce Nestlé Sinlac, 4 ploché lžíce nemléčné Nestlé Moje první kaše, 2 ploché lžíce Solamylu, 1ml olivového oleje, špetka soli, 5 višní (je možné použít i jiné ovoce).
Smícháme Nestlé Sinlac s vodou, přidáme ostatní komponenty a připravíme těsto. Z něj vytvoříme placky, na každou položíme kousek vypeckované višně a zabalíme jako knedlíček. Vhodíme do vroucí vody a vaříme, dokud nevyplavou na povrch.

Rybí fašírky
2 lžičky vody, 1 lžíce Nestlé SInlac, 3 vrchovaté lžíce vařeného rybího masa bez kostí.
Rozmícháme Nestlé Sinlac ve vodě, přidáme do masa a uhněteme. Ze vzniklé hmoty utvoříme malé rybí prsty. Můžeme je ještě obalit v nemléčné Nestlé Moje první kaše a opéct dozlatova na pánvi nebo v troubě.